Öltönyös férfi

Néhány jó tanács a személyes interjúhoz

Az alábbiakban néhány tanáccsal szolgálunk az image-építéssel, a viselkedéssel, és az interjún elhangzó kérdésekkel kapcsolatban.

Az image jelentősége a felvételi beszélgetésen
A leendő munkáltató már a beszélgetés első öt percében egyfajta képet alakít ki a jelöltről és ez nagyban befolyásolja az alkalmasság későbbi megítélését is.
A helyes öltözet és viselkedési mód megválasztása már fél siker.
Ma már Magyarországon is érvényes, hogy a munkáltatók többsége abból indul ki, hogy aki láthatóan gondot fordít a motivációs levél és az önéletrajz külalakjára, továbbá a saját külsejére, megjelenésére, az általában a munkáját is precízebben, több odafigyeléssel végzi. A megismerés első mozzanata a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha ez nem kedvező, lehet, hogy elmarad a folytatás.

A megfelelő külső
Manapság az öltözködés szabályai már enyhébbek, mint régen. A legfontosabb azonban még mindig az, hogy kerüljük a hivalkodást, valamint a komolytalan kiegészítőket. Hölgyeknek javasoljuk a kényelmes (nadrág)kosztümöt, semmiképp sem harsány színekkel. Fontos a minimális smink is, mely az igényességet sugározza. (Halvány szemhéjpúder, némi szempillaspirál. Rúzs/ szájfény csak akkor ajánlott, ha azt tényleg természetesen tudjuk magunkon viselni.) Javíthat az összképen egy elegánsabb óra is, mely azt a benyomást kelti, hogy precízek, pontosak, naprakészek vagyunk. Uraknál nagyon fontos a visszafogott, de elegáns és kulturált megjelenés. Az üzleti életben a természetes anyagból készült, konzervatív szabású, egyszínű, sötét ruha javasolt, de a halvány csíkos öltözék is elfogadható. Színes öltöny komolyabb -nem ügynöki, reklám vagy sportmenedzseri- állásoknál szóba sem jöhet. Kerüljük a feltűnő színű és formájú (túl széles, túl keskeny), nagy mintás nyakkendők használatát. Az ing célszerű, ha egyszínű vagy nagyon halvány, esetleg vékony csíkozású, fehér vagy ún. „bankárkék” (középvilágos szürkés acélkék). Az összhatás szempontjából fontos, hogy diszkrét, fekete vagy barna árnyalatú cipőt válasszunk, valamint az öltöny színéhez illő zoknit.

A jólápoltság
A szakáll/bajusz sok területen elfogadott (pl. művészeknél, újságíróknál), másutt megtűrt (pl. pedagógusoknál, könyvelőknél), megint más munkakörben (pl. bankokban) kerülendő viselet, ugyanis általában nem kelt bizalmat az ügyfelekben.
Fontos a körmök ápoltsága, mivel amikor a kezünkkel gesztikulálunk, az interjúztató tekintete feltétlen odatéved. A rendezett frizura is sokat emelhet megjelenésünkön.
A parfümmel ajánlatos csínján bánni, ugyanis a túl erős illatfelhő visszataszító lehet, főleg egy fél/egyórás beszélgetés során.